Kiedy dokucza nam rozpieranie w brzuchu pomogą naturalne ziołowe kuracje

Należy wiedzieć o tym, że bolesne rozpieranie, szczególnie pod prawym żebrem, może świadczyć o przeciążeniu wątroby (np. z powodu leków lub tłustej i ciężkostrawnej diety). Warto wtedy sięgnąć po roślinne wyciągi, które wspomogą jej pracę i pozwolą się jej zregenerować. Oto one:

zioła i mięta

a). ostropest plamisty – jest to roślina z rodziny astrowatych, której liście i fioletowe kwiaty przypominają oset. Zawiera leczniczą sylimarynę, która zapobiega uszkodzeniom wątroby, nie dopuszczając do łączenia się toksyn z ich powierzchnią. Należy wiedzieć, że ostropest dostępny jest w wielu postaciach: w całych lub zmielonych ziarnach, w tabletkach lub jako składnik mieszanek ziołowych na wątrobę. Gotowe preparaty powinniśmy zażywać zgodnie z zaleceniami producenta. Nasiona ostropestu należy stosować w ilości do 3 łyżek na dobę (w wyższych dawkach mogą mieć działanie przeczyszczające). Nie posiadają charakterystycznego smaku, dlatego można dodawać je do każdej potrawy, na przykład koktajli owocowo-warzywnych, zup, jogurtu, sosów, sałat czy wypieków (zwłaszcza chleba).

b). świeży sok z czarnej rzodkwi – pobudza wydzielanie żółci, dlatego poleca się go nawet w stanach zapalnych wątroby (wyciąg z rzodkwi to główny składnik popularnego Raphacholinu). Należy obrane, pokrojone bulwy przecisnąć przez sokowirówkę. Gotowy sok pijemy po 30 ml (kieliszek) soku godzinę przed głównymi posiłkami.

c). napój z kurkumy – warto wiedzieć, że ta słynna indyjska przyprawa zawiera kurkuminę, która ułatwia trawienie tłuszczów, wspomaga pracę nie tylko wątroby, ale również trzustki. Należy łyżeczkę żółtego proszku zaparzać przez 15 minut czasu z dwoma plasterkami świeżego imbiru. Gotowy napój pijemy po szklance, po posiłkach.

Natomiast przyczyną zbyt szybkiego uczucia sytości po posiłku mogą być podrażnienie ścian dwunastnicy i nadżerki błony śluzowej żołądka. W tym wypadku ulgę przyniosą wyciągi z roślin o działaniu przeciwzapalnym, rozkurczowym i powlekającym.
Oto one:
a). siemię lniane i prawoślaz – zawierają duże ilości dobroczynnych substancji śluzowych. Mają podobne działanie, można więc stosować je zamiennie. Należy łyżkę stołową nasion siemienia lub suszonego prawoślazu zalana noc szklanką wody. Następnie lekko podgrzewamy (nie gotujemy) i przecedzamy. Gotową miksturę pijemy po pół szklanki przed jedzeniem. Należy pamiętać również o tym, że picie mikstury z prawoślazu poleca się także jako skuteczny sposób łagodzenia objawów refluksu żołądkowego.

b). odwar z lukrecji – należy pół łyżeczki korzeni zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 5-7 minut czasu. Następnie odstawiamy do przestudzenia, przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie. Trzeba wiedzieć, że tej kuracji ziołowej nie można stosować dłużej niż 4 tygodnie czasu, bowiem może po tym czasie powodować zatrzymanie wody w organizmie.

c). napar z rumianku – należy 2 łyżki stołowe ziół zalać szklanką wrzątku i zaparzać, najlepiej w termosie, 15 minut czasu. Gotowy napar pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.

d). mielony kminek i majeranek – przygotowujemy w słoiczku mieszankę, łącząc przyprawy w równych proporcjach. Jemy po pół łyżeczki po posiłku, popijając wodą.

Napisał: wyciskarka warzyw